Kookles!

P1060707
P1060706
P1020438
P1060703
P1060628
P1060633

Op 20 januari begon de eerste kookles voor groep 3 en 4 van de Insulindeschool in Amsterdam. We hebben er intussen alweer 5 lessen opzitten, en hieronder kun je lezen en bekijken wat we allemaal al hebben gemaakt!

We begonnen met het maken van een fruitsalade de luxe, met sappige appels en peren, afkomstig van Nederlandse bomen, sinaasappels en mandarijnen uit Italië en vooruit, alleen de bananen en de ananas kwamen uit Costa Rica-achtige oorden. We proefden alles, zoet-zure appeltjes, zoete, zachte peren, sappige mandarijnen, fluweelzachte banaan en de tropische smaak van de zoete, rijpe ananas.
In les 2 volgden er American Pancakes met blauwe bessen, wat we maakten met het pannekoekenmeel dat Bakkerij Uprising zelf samenstelt, met eitjes van Maarten’s Marktkraam (van kippen die lekker vrij rond kunnen lopen en zelf de lekkerste graantjes oppikken). We leerden dat je het eiwit en het eigeel van een ei uit elkaar kunt halen en het eiwitschuim kunt maken door het met de mixer te kloppen.
Les 3 pakten we weer supergezond aan: met groentes en fruit (zie foto’s) gingen de kids zelf aan de slag en maakten de mooiste figuren terwijl we ondertussen bedachten waar elke soort groente vandaankwam.
Les 4 namen we een speciale appel onder de loep: de Rode van Boskoop. Van Bakkerij Uprising kregen we glazen potjes waarvoor we zelf mooie etiketten maakten.
Les 5 stond in het teken van het ontbijt: wat eet je bij je ontbijt? We maakten heerlijke shakes met bananen en diepvriesaardbeien, biologische yoghurt en vanille-yoghurt. Met dank aan Jay’s Juices en La Fruteria hadden we mooie bekers mét rietjes om het in te doen. We leerden ook hoe je een eitje kookt: in water van 100 graden precies kun je een eitje koken. Voor een zachtgekookt ei kook je het 5 minuten (6 als je ei heel groot is). Bij een zachtgekookt ei blijft het eigeel zacht, kook je je eitje langer, zo’n 7 minuten dan wordt het eigeel hard, en heb je dus een hardgekookt ei. Test het zelf met de kookwekker erbij, proef en bepaal wat jij het lekkerst vindt!

Leave a comment